[Webinar] Introducere în BNPL – sesiunea de Q&A

Buy Now, Pay Later, este una dintre cele mai bune soluții pentru a-ți crește vânzările, într-un timp scurt. Pentru a putea înțelege mai bine cum funcționează soluția, Horia GROZEA, Chief Commercial Officer împreună cu Adrian RUSEN, Customer Acquisition Director, au prezentat soluția Buy Now, Pay Later (BNPL), caracteristici cheie și beneficii pentru afacerea ta și pentru clienții tăi, strategii de promovare a soluției BNPL pe website-ul tău pentru a-ți crește vânzările și altele.

Cum funcționează soluția de plată 3x4x Oney? 

Această metodă de plată presupune plata coșului de cumpărături în 3 sau 4 rate cu un card de DEBIT (inclusiv cardul de salariu) și este oferită pentru cumpărături de minimum 450 lei:

– Prima rată se achită pe loc, deci clienții trebuie să aibă disponibilă suma primei rate pe card;
– Cardul trebuie să nu expire până la achitarea ratelor.

Este foarte important ca pentru a putea beneficia de toate avantajele prin Buy Now, Pay Later, să anunți clientul despre această soluție de plată în rate egale, fără dobândă, cu un card de debit, înainte de a ajunge în pagina de plată. Îți recomandăm să descarci materialele de pe pagina dedicată de pe website-ul NETOPIA.

Iată câteva topicuri adresate în webinarul Introducere în BNPL:

1. În momentul plasării unei comenzi pe website, comerciantul încasează suma întreagă a comenzii sau va primi contravaloarea comenzii eșalonat, în funcție de plățile clientului? 

Dacă ai BNPL prin Oney, atunci tu vei primi suma comenzii integral, imediat după ce a fost acceptată prima rată a comenzii. 

Tranzacția va fi înregistrată ca și când ar fi o tranzacție normală online, plătită cu cardul, ceea ce înseamnă că îți vei primi toată suma creditată integral, în câteva zile. După ce suma a fost transferată, nu mai există posibilitatea ca aceasta să fie retrasă din motive de neplată ale clientului, sau altele. 

2. Este soluția de plată prin BNPL potrivită și pentru B2B (business to business)?

Soluția funcționează pentru orice persoană fizică cu un card de debit. Deci, nu se aplică pentru B2B. 

3. I se cere clientului acordul prin ANAF pentru a putea beneficia de plata prin BNPL?

Se face automat o investigare la biroul de credit, fără să fie nevoie de interogare și la ANAF. Prin soluția de plată 3x4x Oney, pot fi creditate și persoanele care în momentul de față nu au un loc de muncă stabil sau chiar un grad de îndatorare mai mare decât spune legea. 

Nicio bancă sau IFN din România, în acest moment, nu poate să ofere astfel de metode de creditare. 

4. Care este valoarea comisionului și cine îl percepe?

Comisionul este de 6% din suma creditată, fără comision extra pentru NETOPIA sau altele.

Însă, acest comision reprezintă și gradul de risc pe care și-l asumă Oney, în raport cu clientul final care dorește să obțină o soluție de plată eșalonată pentru a-și achiziționa produsul dorit. 

5. Ce se întâmplă dacă clientul nu mai poate plăti ultima sau ultimele rate? cine le va plăti? comerciantul? sau este o asigurare pentru acest eveniment?

Dacă un client nu își plătește ratele, este preluat de către Oney. Comerciantul nu trebuie să plătească nimic, iar suma achitată integral de către Oney către comerciant rămâne la magazinul online. 

Asigurarea este în procentul de 6% perceput per tranzacție. 

6. Comisionul este suportat de comerciant sau se poate percepe de la cumpărător?

Fiecare magazin partener NETOPIA are propria politică comercială. Ceea ce înseamnă că tu decizi dacă vrei să integrezi comisionul în costul produsului sau nu. 

Alegerea îți aparține în totalitate, fără nicio interferență din partea NETOPIA Payments sau Oney. 

7. Are clientul o sumă minimă sau maximă pentru achiziție?

Suma minimă pe care clientul poate să o crediteze este de 450 RON.

Suma maximă pe care clientul poate să o crediteze este de 12000 RON.

8. Clientul are un număr maxim acceptat de tranzacții prin BNPL? Dar de suma cumulată din mai multe tranzacții?

Este posibil ca un client să aibă mai multe credite în același timp, însă ține mai mulți factori, cum ar fi: numărul de credite, suma creditată, dacă a mai avut credit la Oney și a fost bun platnic sau rău platnic și altele. 

Dacă un client are deja un credit deschis prin Oney și vrea să cumpere alt produs, tot prin Oney, atunci, este posibil să achiziționeze un alt produs doar după ce va achita a doua rată (prima rată este plătită automat la momentul achiziției produsului). Dacă nu achită a doua rată, atunci va fi respins automat.  

Însă, dacă suma creditată inițial este mare, atunci cresc șansele ca acel client să nu mai poată achiziționa alt produs prin soluția de plată 3x4x Oney până când nu achită finanțarea integral către Oney. 

9. Urmatoarele rate trebuie aprobate de catre client sau se retin automat?

Următoarele rate i se rețin clientului automat de pe cardul de debit, la fel ca în cazul unui credit normal. 

10. Clientul trebuie să aibă suma integrală pe card?

Clientul trebuie să aibă doar prima rată disponibilă pe card. După aceea, trebuie să se asigure, în fiecare lună, că are disponibilă suma necesară pentru a achita rata. 

11. Se poate doar cu card de debit din România?

Da, în prezent sunt acceptate doar cardurile de debit emise pe teritoriul României. 

12. Ce platforme web vor putea implementa acest sistem? 

Soluția de plată 3x4x Oney este disponibilă direct din pagina de plată NETOPIA. Ceea ce înseamnă că dacă tu ți-ai integrat magazinul online cu NETOPIA, atunci vei putea folosi Buy Now, Pay Later, prin Oney, fără probleme. 

În acest moment lucrăm la dezvoltarea unor module independente tehnic, prin NETOPIA, pentru a scoate mai ușor în evidență soluția de plată 3x4x Oney în checkout (vom reveni cu detalii).

13. Cine asigură suportul tehnic de integrare al unui magazin online cu Oney?

Toată integrarea este complet automatizată. Tot ce trebuie să faci este să te autentifici în contul tău NETOPIA, să intri în secțiunea Servicii NETOPIA, să selectezi Adaugă Buy Now, Pay Later și să alegi Oney. 

14. Este doar pentru magazin online? noi punem link de plata NETOPIA pe factura emisa prin smartBill – functioneaza sistemul in acest caz?

Soluția de plată prin Oney este disponibilă și prin link-ul de plată oferită de NETOPIA Payments pe facturile emise prin SmartBill. 

15. Ce facem cu clientul care chiar dorește să returneze produsul?

Conform legii, orice produs achiziționat în Uniunea Europeană poate fi returnat de către client în 14 zile din momentul în care acesta a intrat în posesia produsului, fără să fie nevoit să ofere vreo justificare.

Din experiența Oney, magazinele partenere care folosesc această soluție de plată oferă un alt produs similar, dar cu același preț. Însă, retururile sunt mult mai rare în cazul creditării prin Oney, din datele obținute până în prezent. 

16. În cazul în care nu avem vânzări prin BNPL în decursul unei luni, avem costuri lunare?

Nu, nu există niciun fel de costuri pentru astfel de situații. 

17. Dacă clientul face retur produsului achiziționat în timpul rămas de plată rate, ce se întâmplă?

Clientul a plătit prima rată la momentul achiziției pe website. Și după 2 sau 3 luni vrea să facă retur. Dacă comerciantul acceptă returul la 30 de zile, atunci prima rată care a fost achitată îi va fi returnată clientului și celelalte rate sunt anulate. 

Însă, acest lucru se poate întâmpla în funcție de politica ta comercială – astfel, ține de tine.

18. Atunci cand se returnează un produs, comisionul aferent tranzacției cine îl acoperă? și comisionul rămâne achitat în caz de retur?

Comisionul pentru tranzacție rămâne achitat, în caz de retur, deoarece trebuie acoperite multiple cheltuieli fixe pe care le are Oney, cum ar fi: interogarea la biroul de credit, emiterea contractului contractului, prelevarea sumei de pe card și altele. 

19. În pagina de finalizare a comenzii, clientul va alege ca metoda de plată rate Oney, apoi după scurta verificare la biroul de credite, va da acceptul plății cu cardul doar a primei rate (cea care i se ia de pe card la cumpărare) sau va da acceptul plății întregii sume creditate, care urmează să o plătească în 3-4 rate?

Când clientul selectează plata prin Buy Now, Pay Later, el va alege și numărul de rate pe care vrea să îl achite. Astfel, i se face un calcul pentru a împărți suma creditată în 3 sau 4 rate egale, fără dobândă. 

Clientul va plati doar prima rată, indiferent de numărul de rate ales, și acceptă, automat, numărul integral de rate care trebuie achitat. 

20. Cât durează de la finalizarea comenzii până la aprobare? Câteva minute, ore?

În mod normal, durează între 1 și 2 minute. Depinde de cât de repede își completează clientul tău datele necesare pentru creditarea prin 3x4x Oney.

Procesul de acceptare/refuzare a clientului durează între 30 și 60 de secunde.

21. În achizițiile clienților finali, vor fi acceptate și carduri emise de bănci/IFN non-românești? Revolut, Wise, bănci comerciale mondiale?

Nu, în acest moment sunt acceptate doar carduri de debit emise pe teritoriul României. 

Sunt multe soluții de Buy Now, Pay Later, însă prin Oney și NETOPIA vei avea oportunitatea de a oferi această soluție de plată, fără riscuri pentru tine.

Lasă un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi făcută publică.

Ești gata să începi?

Ia legătura cu noi sau creează-ți un cont