
Grupul de companii NETOPIA a luat naștere în anul 2003, din dorința fondatorilor Antonio Éram și Felix Crișan de a integra tehnologia în domeniul plăților online, pentru a construi soluții de plată moderne și capabile să răspundă nevoilor afacerilor din industria e-commerce din România.
Grupul NETOPIA oferă soluții diversificate de plăți electronice și alte servicii conexe prin intermediul serviciilor NETOPIA Payments, mobilPay Wallet, web2sms şi Kartela.
În prezent, peste 25.000 de afaceri din industria e-commerce folosesc serviciile NETOPIA: soluții de plată online cu carduri bancare sau prin SMS, servicii de mesagerie SMS și servicii de reîncărcare cartele de telefonie mobilă.
Prin intermediul platformei NETOPIA Payments sunt procesate anual peste 25% din tranzacțiile online cu carduri efectuate pe piața locală, iar aplicația mobilPay Wallet este primul portofel digital multifuncțional din România, care permite utilizatorilor efectuarea de plăți prin card cu ajutorul telefonului mobil. Totodată, NETOPIA este lider în soluții de plată prin SMS, o modalitate populară pentru plăți de valoare redusă, în special pentru achiziționarea biletelor de transport în comun, plata parcării și plata taxelor de emitere a cărților de identitate.
Pe lângă soluțiile de plată oferite, NETOPIA se află în topul serviciilor de mesagerie SMS derulate prin intermediul platformei Web2SMS, facilitând transmiterea unui volum anual de peste 350 milioane de SMS-uri pentru diverse campanii de marketing realizate de comercianți și comunicări informative (status comenzi, coduri OTP, alerte, etc.).
În anul 2023, pachetul majoritar de acțiuni al Grupului NETOPIA a fost achiziționat de către Innova Capital, unul din cele mai importante fonduri de investiții de private equity din Europa Centrală și de Est.
Achiziția pachetului majoritar de acțiuni al Grupului NETOPIA a fost prima tranzacție realizată de fondul Innova/7, al cărui buget total pentru investiții a atins suma record de 407 mil. Euro, inclusiv prin atragerea de fonduri din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) Pilonul III – Creștere inteligentă, sustenabilă și favorabilă incluziunii, Componenta C9. Suport pentru sectorul privat, cercetare, dezvoltare și inovare, Investiția 2. Instrumente financiare pentru sectorul privat, Măsura 3: Fondul de fonduri de capital de risc pentru redresare.
Iniţiativa de capital de risc din PNRR este administrată de Fondul European de Investiţii (FEI), iar bugetul total din PNRR alocat fondurilor de investiţii este de 400 mil. euro, sumele urmând a fi alocate până la jumătatea anului 2026. Obiectivul general al PNRR este dezvoltarea României prin realizarea unor proiecte esențiale, care să sprijine reziliența, nivelul de pregătire pentru situații de criză, capacitatea de adaptare și potențialul de creștere, prin reforme majore și investiții cheie cu fonduri din Mecanismul de Redresare și Reziliență.
Ești gata să începi?
Ia legătura cu noi sau creează-ți un cont