Ce metodă de plată preferă românii: ramburs sau online

Într-un interviu la emisiunea ePlan, moderată de Andrei RADU, CEO & Co-Founder GPeC, Horia, directorul nostru de vânzări, a răspuns la una dintre cele mai importante întrebări post-pandemie – ce metodă de plată preferă românii: ramburs sau online?

Adevărul este că viitorul este online. Ca magazin online ai un control mai mare asupra banilor, dar îți înțelegi și mult mai clar clienții. Indiferent de natura magazinului online, dacă îți rezervi timp pentru a înțelege mai bine cine sunt clienții tăi, vei vedea cum cresc și vânzările, dar și coșul mediu.

În același timp, trebuie să luăm în considerare că pandemia a creat un val de tranzacții online fără precedent. După o perioadă de confuzie, atât comercianții, cât și clienții, au început să înțeleagă cum funcționează plățile online, confortul pe care ți-l oferă, dar mai ales ușurința prin care poți să faci o achiziție (sau să câștigi un client).

Comportamentul este schimbat. Însă cât este de schimbat? Se menține trendul? Oamenii vor începe să cumpere mai mult online decât să plătească ramburs? Care este cel mai mare pericol pentru mine, comerciant, atunci când ofer plata prin ramburs? Acestea sunt doar câteva dintre întrebările la care răspunde Horia în interviul cu Andrei RADU.

Andrei RaduAm scăpat ușor-ușor de pandemie, pe de altă parte avem război, un context economic nefavorbail mondial. Este eCommerce-ul afectat sau suntem în continuare pe acel trend de creștere?

Horia GrozeaCu siguranță este afectat. În prima săptămână de război am simțit o scădere cu 40%. Am sesizat în numărul de tranzacții zilnice. După acea săptămână, oamenii cred că s-au obișnuit și lucrurile au revenit la normal. Noi simțim o ușoară creștere, dar cred că această creștere depinde foarte mult de niște veritcale care își revin după pandemie. În momentul de față nu vedem o scădere semnificativă, dar nici acele creșteri frumoase de dinainte de pandemie.

Andrei RaduA fost un șoc atunci când a izbucnit războiul în Ucraina. După care lucrurile au început să crească, iar acum chiar voi sunteți un pic peste ce a fost înainte de război.

Horia GrozeaÎntr-adevăr. Luna martie a fost o lună mai bună decât noiembrie de anul trecut cu tot cu Black Friday. Vorbim de o creștere semnificativă.

Andrei RaduAnul trecut am avut 6,2 miliarde de euro – bilanț al pieței de comerț online. Deci cu estimările tale de creștere cu 10% ne apropiem de 7 miliarde. Ce s-a întâmplat în aprilie?

Horia Grozea: Luna în pică Paștele este în general slabă pentru noi. Oamenii se concentrează pe un anumit tip de cumpărături și își fac un fel de minivacanță. Luna aprilie a fost o lună normală, din punct vedere istoric, din perspectiva procesării de plăți cu cardul online. Și dacă vorbim de hypermarketuri, aici noi procesăm pentru mai multe plățile online. Am văzut o ușoară creștere, dar nimic spectaculos.

Andrei Radu: În România, istoric vorbind, piața ramburs este la putere. Cum s-au mai schimbat lucrurile?

Horia GrozeaDin cauza pandemiei, pentru că a fost acea frenezie cu produsele pe care nu le puteai atinge, a crescut semnificativ plata cu cardul. Am avut undeva la peste 800.000 de noi plătitori cu cardul online. După ce s-au relaxat restricțiile, s-au relaxat și oamenii. Cumva a revenit panta spre ramburs, dar dacă în pandemie aveam undeva la 40% plăți cu cardul online, acum a revenit, dar nu atât de jos cât era înainte de pandemie. Acum suntem undeva la 28-30%. Înainte de pandemie eram undeva la 20-24%.

Andrei RaduPe lângă faptul că în continuare rambursul rămâne metoda preferată de plată, de ce crezi că un magazin online ar avea un interes să promoveze plata prin card?

Horia GrozeaAvantajul major este că tu ai o confirmare de la acel client că el a făcut acea comandă la tine și că își va da interesul să o primescă. Pentru că avem foarte multe exemple în care oamenii comandă de pe mai multe site-uri și care ajunge primul este plătit, restul sunt returnate. Și atunci toate costurile pe care tu le ai cu returul, se reflectă în costurile pe care le ai cu acea comandă. Pierzi mai mulți bani. Dacă tragi linie la final de zi, o să observi că plata cu cardul online îți aduce mai multe beneficii și ești mai câștigat decât dacă stai și nu ști dacă îți ia pachetul, dacă se întorc o mare parte dintre pachete. Plus de asta, s-au dezvoltat o groază de carduri adiacente la plata cu cardul. Vestitele carduri cu rate fără dobândă, unde acolo numai dacă ne uităm pe coșul mediu acelor carduri este cu 30-40% mai mare. Oamenii dacă plătesc în rate, atunci pun mai multe în coș, deci fac o vânzare mai mare.

Vezi interviul complet aici.

Lasă un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi făcută publică.

Ești gata să începi?

Ia legătura cu noi sau creează-ți un cont