Horia GROZEA, Director Vânzări, a vorbit la Profit News despre Froopt, inflație și comportament de consum

Horia GROZEA, Director Vânzări pentru grupul NETOPIA, a fost invitat la Profit News să vorbească despre investiția noastră în Froopt, dar și despre cum inflația influențează comportamentul de consum al achizițiilor online în perioada următoare.

Care sunt cele mai mari provocări, pentru Froopt, ținând cont de inflația de 15.3% și presiunea pe care o resimt românii la creșterile de combustibil sau alimente? 

Provocările vin tot din zona inflației și a costurilor foarte mari. Însă, încercăm să ajutăm oamenii să aibă produse de calitate pe masă. Obiectivul final este să avem produse proaspete și sănătoase pe care să le consumăm, într-adevăr, cu impedimentele din vremurile noastre. 

Noi suntem optimiști, tocmai de aceea am investit în Froopt, care urmărește, prin fructele și legumele ecologice, să ne ofere alimente sănătoase. Situația actuală impactează și Froopt, dar pentru faptul că face parte din portofoliul nostru de investiții în NETOPIA Ventures, le oferim tot ajutorul de care au nevoie pentru a reuși să se stabilizeze și mai bine pe piață.

Educarea pieței este dificilă din acest punct de vedere, de comandare al fructelor și legumelor online, mai ales că românii sunt obișnuiți să meargă la piață. Dar, ținând cont de dinamica din orașele mari, Froopt este o alegere bună. Cum evaluați numărul procesărilor de plăți pe această parte?

Noi nu ne-am concentrat doar pe fructe și legume pentru B2C. O mare parte din volumul de vânzări pe care le face Froopt este B2B. Ceea ce înseamnă că angajații companiilor beneficiază de fructe și legume proaspete, fie că sunt la birou, sau acasă. Una dintre liniile principale de venit o reprezintă colaborarea foarte bună pe care Froopt o are cu mediul de business, tocmai pentru că promisiunea calității este respectată la fiecare comandă. 

Revenind la coșul mediu și procesările online, în momentul de față nu vedem o scădere a acestor tranzacții. Evident, valoarea medie a tranzacțiilor a crescut, dar acest lucru se întâmplă și din cauza inflației. Mai ales că la plățile online cu cardul avem un anumit target de oameni care cumpără cu precădere online și anumite produse care sunt mai scumpe. Poate și de aceea, procentul total al oamenilor care cumpără cu cardul, este până în 30%. 

Este de așteptat să crească acest procent? 

Acest procent este foarte mic comparativ cu plata ramburs, deci are potențial. Depinde foarte mult de comercianții online și de cum pot ei să influențeze acest proces. Pentru magazinele online, tranzacționarea online le aduce o multitudine de beneficii, un anumit tip de clienți, clienți recurenți, valoarea coșului crește și, cel mai important, capătă încrederea clientului final. Comanda online presupune, prin natura ei, plata în avans a produselor sau a serviciilor. Este un schimb de încredere între magazine și clienții finali. 

Plata online este cea mai sigură metodă de a căpăta încrederea clienților tăi și, cu câteva acțiuni de marketing punctuale, îi poți loializa mult mai ușor. 

Un beneficiu major consider, pentru magazinele online, este că primesc mult mai rapid banii în cont și, astfel, pot să ruleze mult mai ușor operațiunile de vânzări, logistică și altele. 

Urmăriți pe viitor și alte companii? 

Noi avem mai multe companii în portofoliu. Ne-am concentrat pe zona pe start-up-uri care au tangență cu partea digitală, dar și cu direcția NETOPIA, de inovație, fie în business, fie în piață. Am ales să investim în proiecte care ni s-au părut că ar veni cu ceva nou și au un element de inovare. Avem un proiect bazat pe blockchain, pe influenceri, ca exemplu. Am ales proiecte despre care credem că vor face diferența în piață și au nevoie de ajutorul nostru. 

Intenționați să mai luați și pe altcineva,în afară de cele 9 companii în care ați investit?

Suntem în discuții cu mai multe companii, însă nu putem să dezvăluim mai multe în această etapă. 

Ținând cont de presiunile care sunt previzionate din cauza inflației, ce impulsionează achizițiile online?  

Este un trend care trebuie să devină standard. Nu cred că există anumite mecanisme care, implementate, vor crește plățile sau cumpărăturile online. Cred că este un trend normal, care se va păstra și, în viitorul apropiat, foarte mulți consumatori se vor duce în această zonă. 

Într-adevăr, cel puțin pe zona pe care a intrat Froopt, este o problemă că nu atingi tu fructele sau ce îți va livra compania, doar că eu cred că aici intervine încrederea în acel comerciant. Poate, la început vei vrea doar de curiozitate să comanzi pentru a vedea cât de repede se livrează, dar și calitatea acestora. Când te vei convinge că produsele sunt ceea ce trebuie și tu, client, nu puteai să alegi produse așa de bune pentru tine, atunci vei intra într-o rutină și vei comanda online foarte ușor. 

Plățile și comenzile online sunt relevante pentru că eficientizează timpul nostru, alături de cei dragi, mai ales dacă vei primi ceea ce îți dorești. În general, oamenii, după ce comandă prima dată și văd că este totul în regulă, o vor face din nou. 

Discutam cu anumite magazine online despre comportamentul consumatorilor. Au observat că anumiți clienți au folosit plata ramburs pentru prima tranzacție. După ce încrederea a fost stabilită și au fost mulțumiți de timpul de livrare și de calitatea produselor, vor urmări să folosească cardul pentru următoarele tranzacții. 

Vezi interviul integral mai jos

Lasă un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi făcută publică.

Ești gata să începi?

Ia legătura cu noi sau creează-ți un cont