Din culisele e-commmerce-ului, cu Sergiu Dăngulea, Spyshop.ro

Din culisele e-commerce-ului este un proiect NETOPIA Payments prin care ne propunem să demonstrăm că succesul în business se atinge prin muncă, perseverență și determinare.

În această serie exclusivă de interviuri cu antreprenori și specialiștilor în e-commerce, facem o incursiune în mintea, viziunea și experiența celor care au reușit să se diferențieze, cu succes. Explorăm provocările pe care le-au întâmpinat, ce au învățat și la ce ar trebui să fii atent.

În acest interviu îl descoperim pe Sergiu Dăngulea, CEO și Fondator la Spyshop.ro, cel mai mare jucător pe piața de supraveghere video și securitate.

Ce definește un business competitiv în 2023?

Putem spune ca un business competitiv este de fapt o combinație perfectă dintre servicii sau produse de calitate, un preț corect și atractiv, dar și un plan solid de acțiune pe termen mediu. 

Care sunt cele mai mari provocări întâmpinate în ultimii doi ani?

Au fost mai multe provocări în ultimii ani: în primul rând depăsirea perioadei pandemiei pentru a vedea cum se așează lucrurile. Apoi a fost o provocare pe partea de logistică – ne-am extins atat spațiul de birouri cât și spațiul de depozitare și totul a fost contratimp. Tot în zona de provocări majore trebuie să spunem despre partea de automatizare și workflow, unde am adus și aducem în continuare o serie de îmbunătățiri, de la partea de site până la gestionarea depozitului într-un mod cât mai automatizat. 

Cum consideri că a evoluat mediul de afaceri în ultimii ani în ceea ce privește e-commerce-ul și cum te-ai adaptat la aceste schimbări în cadrul afacerii tale?

E-commerce-ul crește constant de câțiva ani și va rămâne pe această pantă ascendentă și în continuare. A fost împins serios de la spate în perioada pandemică, când multe business-uri au trecut în/și în mediul online. Acum, fiind perioada de început a erei automatizărilor cu ajutorul AI și machine learnig, trebuie să fim atenti și deschiși acestui trend, să absorbim fiecare informație, să implementăm și să fim pregătiți pentru boom-ul care va urma din acest punct de vedere.

Care sunt principalele avantaje pe care le-ai obținut în urma dezvoltării și extinderii componentei de e-commerce în afacerea ta?

Business-ul nostru a fost de la început un e-commerce pentru că online-ul oferă o serie de avantaje față de forma clasică: în primul rând poți ajunge la o audiență mult mai vastă, poți face o mulțime de personalizări în funcție de ce caracteristici vrei, poți crea comunități în jurul brandului și poți scala mult mai ușor cu ajutorul automatizărilor.   

Care au fost cele mai mari provocări pe care le-ai întâmpinat în dezvoltarea și menținerea unei prezențe puternice pe piața online și cum le-ai depășit?

Fiind vorba un business lansat în anul 2009 pe piața online a trebuit să trecem prin numeroase provocări, prima fiind cea legată de reticența oamenilor vis-à-vis de cumpărăturilor online și educarea acestora. Apoi putem menționa și găsirea unui mix între platforma pe care operează site-ul și integrările de care ai nevoie pentru a fi complet operațional la costuri acceptabile și viteza de procesare bună, pentru ca experiența de utilizare să fie mulțumitoare. De-a lungul timpului și concurența tot mai acerba a fost una dintre cele mai mari provocari, dar cu ajutorul echipei și a dezvoltărilor constante reușim să fim lideri în nișa noastră și să ne menținem în continuare acolo.

Cum te-ai pregătit și cum ai gestionat procesul de extindere a afacerii tale în alte regiuni sau țări prin intermediul e-commerce-ului?

Legat de extinderea fizică, chiar anul acesta am deschis un sediu în Cluj Napoca prin care venim în fața clienților din zona Ardealului cu cele mai noi și atrăgătoare echipamente de securitate și nu numai. Vor urma și alte locații în alte zone, într-un viitor nu foarte îndepărtat.

Legat de extinderea online, momentan facem asta prin marketplace-uri și suntem deja prezenți pe piața din Ungaria și Bulgaria, iar cu ajutorul noii platforme vom putea ieși mult mai ușor în afară tării.

Cum ai măsurat și evaluat succesul afacerii tale în mediul online și care au fost principalele indicatori de performanță pe care i-ai urmărit?

Ne putem da seama de succesul pe care îl avem în mediul online dacă ne uităm la cota de piața și notorietatea pe care a căpătat-o brandul în tot acest timp. Faptul că suntem cel mai mare retailer și importator de sisteme de securitate conform cifrei de afaceri ne arată că am evaluat lucrurile în mod corect și obiectiv, iar acțiunile noastre au dat roade. Pe de altă parte menținem atenția pe retenția clienților, LTV, cosul mediu, dar și procentul de clienți noi pe care reușim să îi atragem.

Cum crezi că tehnologia va influența și modela viitorul afacerii tale și care sunt planurile tale în ceea ce privește adoptarea de noi tehnologii și inovații?

Cu siguranța viitorul aparține tehnologiei. Faptul că suntem la începutul erei inteligenței artificiale ne oferă un mare avantaj dacă reușim să o întelegem și să o adaptăm într-un mod constructiv. Suntem pe punctul de a implementa mai multe proiecte pilot legate de AI și Machine Learning ce ne vor ajuta pe mai multe paliere ale business-ului și vom putea scala exponențial atât în workflow cât și în predictibilitate.

Care sunt indicatorii unui business solid la început de drum și care sunt indicatorii volatilității acestuia?

Riscul face parte din ingredientele pe care trebuie să le deții atunci când intri în lumea antreprenoriatului. Dar pentru a crea un business solid ai nevoie de un produs sau un serviciu bun într-o nișă unde te poți diferenția și poți aduce plus valoare, să crezi în reușita ta și să fii perseverent. De asemenea e important să te înconjori de oameni de calitate, implicați, care pot face lucrurile cel puțin la fel de bine ca tine. Un business devine volatil atunci când oamenii din echipă își pierd interesul și concentrarea .

Top 3 lucruri de care ar trebui să țină cont un antreprenor român ce vrea să își scaleze afacerea.

Să fii un antreprenor în ziua de astăzi nu este deloc greu, dar să ai un business de succes și scalabil nu e la îndemâna oricui. Pe parcursul vieții de antreprenor de până acum, atât din experiențele mele personale, bune sau mai puțin bune, dar și din lucurile învățate de la alți oameni de business, consider că sunt cateva lucruri care te ajută să crești un business într-un mod sănătos, dintre care voi menționa 3:

  1. Procesele si procedurile interne – trebuie să le știe toată echipa
  2. Arta delegării în organizație
  3. Automatizarea cât mai multor procese

Lasă un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi făcută publică.

Ești gata să începi?

Ia legătura cu noi sau creează-ți un cont