Din culisele e-commerce-ului. Cu Daniel CRĂCIUN, Lensa.ro

Din culisele e-commerce-ului este un proiect NETOPIA Payments prin care ne propunem să demonstrăm că succesul în business se atinge prin muncă, perseverență și determinare.

În această serie exclusivă de interviuri cu antreprenori și specialiștilor în e-commerce, facem o incursiune în mintea, viziunea și experiența celor care au reușit să se diferențieze, cu succes. Explorăm provocările pe care le-au întâmpinat, ce au învățat și la ce ar trebui să fii atent.

În acest interviu îl descoperim pe Daniel Crăciun, CEO și Fondator la Lensa.ro, unul dintre principalii jucători pe piața de ochelari.

1. Ce definește un business competitiv în 2023?

Agilitatea și abilitatea de a ajusta oferta de produse și servicii în raport cu cerințele pieței, precum și capacitatea de a seta trenduri în industria în care activează un business. 

2. Care sunt cele mai mari provocări întâmpinate în ultimii doi ani?

Provocările legate de personal – deschidem multe magazine într-un ritm accelerat și este dificil să găsești echipe complete într-un timp scurt, mai ales pe roluri de specialitate, cum sunt optometriștii. De asemenea, în ultima vreme ne-am confruntat cu toții cu o rată crescută a inflației, coroborată cu creșterea costurilor la energie, utilități etc., lucru care a venit cu presiuni mari pe prețul de la raft. 

3. Cum consideri că a evoluat mediul de afaceri în ultimii ani în ceea ce privește e-commerce-ul și cum te-ai adaptat la aceste schimbări în cadrul afacerii tale?

Clienții au devenit din ce în ce mai exigenți, așteptările sunt mari, au nevoie de o diversitate mare de produse și să își rezolve nevoia într-un timp cât mai scurt. Noi, la Lensa, ne-am ajustat în permanență fluxurile, astfel încât să răspundem cât mai prompt chiar și celor mai exigenți clienți. Două exemple concrete pot fi redesign-ul site-ului Lensa.ro, care a fost implementat anul acesta și aduce o experiență de utilizator îmbunătățită, dar și livrarea de pe o zi pe alta a coletelor, în cele mai multe cazuri.

4. Care sunt principalele avantaje pe care le-ai obținut în urma dezvoltării și extinderii componentei de e-commerce în afacerea ta?

Magazinul online Lensa.ro ne-a ajutat să înțelegem mai bine comportamentul clienților noștri, să vedem ce nevoi au și, cel mai important, să deschidem magazine fizice în zonele în care am înregistrat cele mai multe comenzi online.

5. Care au fost cele mai mari provocări pe care le-ai întâmpinat în dezvoltarea și menținerea unei prezențe puternice pe piața online și cum le-ai depășit?

Să rămânem relevanți, să ținem pasul cu competiția și cu trendurile și, cel mai important, să ne adaptăm comportamentului consumatorului, oferind în același timp servicii la standarde ridicate de calitate.

6. Cum te-ai pregătit și cum ai gestionat procesul de extindere a afacerii tale în alte regiuni sau țări prin intermediul e-commerce-ului?

La Lensa, expansiunea în regiune a început mai întâi cu deschiderea magazinelor fizice și lucrăm activ și la lansarea magazinului online în Republica Moldova, pe care ne dorim să o facem chiar luna aceasta.

7. Cum ai măsurat și evaluat succesul afacerii tale în mediul online și care au fost principalele indicatori de performanță pe care i-ai urmărit?

Am urmărit și urmărim zilnic venitul lunar al companiei, venitul net, recurența clienților, costul per achiziție și ne uităm cu atenție la cashflow și la rentabilitatea investițiilor.

8. Cum crezi că tehnologia va influența și modela viitorul afacerii tale și care sunt planurile tale în ceea ce privește adoptarea de noi tehnologii și inovații?

În cazul Lensa, impactul tehnologiei va fi resimțit de către clienți, în principiu, pentru că ne așteptăm să introducem în viitorul apropiat produse de optică din ce în ce mai inteligente. Deja există conceptul de smart glasses. Aceștia corectează vederea și îți permit să asculți muzică sau să vezi filme, totul cu o singură pereche de ochelari.

9. Care sunt indicatorii unui business solid la început de drum și care sunt indicatorii volatilității acestuia?

Un business la început de drum testează produse, servicii, implementează procese, deci este într-un continuu proces de evoluție. În tot acest parcurs, cred că cel mai important este să își mențină un ROI pozitiv. Dacă fluctuațiile de venituri sunt foarte mari și frecvente și nu ai un pool de clienți recurenți, atunci este posibil să faci ceva greșit și să fie nevoie să ajustezi planul sau modelul de business.

10. Top 3 lucruri de care ar trebui să țină cont un antreprenor român ce vrea să își scaleze afacerea.

Să aibă apetit pentru risc, să fie flexibil și să își ajusteze planul de business de fiecare dată când contextul o impune și să nu-i fie teamă să greșească, pentru că, după părerea mea, din eșecuri vin cele mai importante lecții de business.

Lasă un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi făcută publică.

Ești gata să începi?

Ia legătura cu noi sau creează-ți un cont