Din culisele e-commerce-ului, cu Arthur Rădulescu, Founder & CEO MerchantPro

Din culisele e-commerce-ului este un proiect NETOPIA Payments prin care ne propunem să demonstrăm că succesul în business se atinge prin muncă, perseverență și determinare.

În această serie exclusivă de interviuri cu antreprenori și specialiștilor în e-commerce, facem o incursiune în mintea, viziunea și experiența celor care au reușit să se diferențieze, cu succes. Explorăm provocările pe care le-au întâmpinat, ce au învățat și la ce ar trebui să fii atent.

În acest interviu îl descoperim pe Arthur Rădulescu, Founder & CEO la MerchantPRO, unul dintre cei mai importanți jucători pe piața de e-commerce din România.

Ce definește un business competitiv în 2023?

Cred că manualele de economie ar trebui actualizate după ultimii 3-4 ani prin care a trecut lumea. N-ar trebui să privim competitivitatea așa cum eram obișnuiți, în termeni de cifre de afaceri și profit, ci ar trebui să adăugăm în ecuație componente de adaptabilitate și agilitate. 

Cred că această capacitate de adaptare rapidă este cel mai important indicator al competitivității, pentru că arată nu doar capacitatea de a face față situațiilor actuale, dar și reziliența și cât este de pregătit un business pentru schimbări. 

Care sunt cele mai mari provocări întâmpinate în ultimii doi ani?

Provocarea principală este creșterea vitezei a …tot. Vedem o accelerare a tuturor trendurilor, a adopției, a nevoii de actualizare și adaptare la noi și noi contexte. Pentru noi acest lucru vine cu provocarea de a crește viteza de dezvoltare de produs, dar și de a inova permanent și a aduce comercianților din platformă funcționalități care să le susțină agilitatea și capacitatea de adaptare. 

Fie că vorbim despre funcționalități de front office, de back office, automatizări ale fluxurilor operaționale, integrări sau opțiuni de scalare pe noi piețe sau extinderea canalelor de vânzare, pentru toate nevoia de viteză de implementare este vizibilă și nu dă semne de frânare. 

Cum consideri că a evoluat mediul de afaceri în ultimii ani în ceea ce privește e-commerce-ul și cum te-ai adaptat la aceste schimbări în cadrul afacerii tale?

Piața de e-commerce-ul locală s-a maturizat. Cu siguranță cu o viteză mai mare decât ne așteptam în urmă cu 5 ani, de exemplu. Este o maturizare evidentă,  la care nu doar ne-am adaptat, dar pe care am și susținut-o prin funcționalități și inovație disponibile prin platforma MerchantPro.  

De exemplu, un aspect care definește etapa de maturitate a vieții unui business este nevoia de optimizare. Comercianții sunt mult mai atenți la operațional, la proces, dincolo de rezultat. Acest lucru se traduce printr-o cerere considerabilă pentru automatizări și integrări rapide cu diverse soluții software complementare. Noi am integrat permanent soluții eficiente pentru aproape toate fluxurile interne, dar și la nivel de front end, unde am deschis platforma cu o suită de funcționalități care permit design  no code, deci o flexibilizare uriașă, dar și dezvoltări deschise pe platformă, pentru personalizare extinsă a magazinelor comercianților care își doresc să poată dezvolta pe platformă. 

Care sunt principalele avantaje pe care le-ai obținut în urma dezvoltării și extinderii componentei de e-commerce în afacerea ta?

Faptul că platforma operează inclusiv la nivel european, deci că avem magazine din mai multe țări din UE ne-a adus experiență și înțelegerea nevoilor din piețe externe. Aceasta servește inclusiv magazinelor locale care vor să facă pasul internațional, pentru care avem funcționalități specifice în platformă. 

Comercianții din platforma MerchantPro pot începe să vândă internațional foarte repede, având o infrastructură care le permite acest lucru. Este unul dintre avantajele care au atras magazine online cu experiență către platforma MerchantPro. Faptul că susținem afacerea în toate fazele de dezvoltare, inclusiv faza de scalare internațională este un plus pe care îl avem în raport cu multe alte soluții sau open source. 

Care au fost cele mai mari provocări pe care le-ai întâmpinat în dezvoltarea și menținerea unei prezențe puternice pe piața online și cum le-ai depășit?

Deși e o piață destul de activă, există o rezistență la schimbare pe care personal nu reușesc să o explic din perspectivă culturală. 

Consider că o lege ne-negociabilă în business în prezent este Adapt or die. Ei bine, la nivel de piață de eCommerce, uneori resimțim efectele agilității reduse.

Este unul dintre motivele pentru care ne-am asumat un rol de promotor al flexibilității și dezvoltarea produsului în această direcție. MerchantPro este astăzi un ecosistem flexibil și adaptabil, în care orice magazin online poate să se adapteze rapid la piață, client, noi contexte și schimbări. 

Cum ai măsurat și evaluat succesul afacerii tale în mediul online și care au fost principalele indicatori de performanță pe care i-ai urmărit?

Ne uităm la parametrii de business, precum și la fidelizarea clienților, un indicator extrem de important.
De asemenea, ca măsură a capacității noastre de a rezolva nevoia de agilitate, ne uitam la adopția funcționalităților noi pe care le punem la dispoziție în platformă. Și nu în ultimul rând, la atragerea din open source către Saas, o tendință tot mai accentuată la nivel de piață, pe fondul acestei nevoi de agilitate, pe care open source-ul nu o oferă. 

Dincolo de aceste aspecte însă, succesul MerchantPro înseamnă succesul pe care  îl obțin la rândul lor clienții nostri. Cresterea volumului de business al comercianților MerchantPro înseamnă si o performanță a noastră ca platformă.

Cum crezi că tehnologia va influența și modela viitorul afacerii tale și care sunt planurile tale în ceea ce privește adoptarea de noi tehnologii și inovații?

Tehnologia modeleaza viitorul in zona noastra si nu numai, iar planul este sa continuam sa inovam, sa adoptam si sa integram tehnologiile emergente sau established astfel incat clientii sa poata beneficia de solutii actuale.

Lucram deja la integrarea unor functionalitati cu tehnologie AI, care are deja un impact fenomenal in toate domeniile si cred ca va schimba regulile jocului pentru multe procese, fie ele repetitive sau creative.    

Care sunt indicatorii unui business solid la început de drum și care sunt indicatorii volatilității acestuia?

Nu putem vorbi despre un business solid fara a avea in vedere o echipa agila, un model de business flexibil, atat din perspectiva marketingului de produs, dar si a canalelor de vanzare. De asemenea potrivirea cu piata, sau nevoilor pietei – traduse generic in raspuns eficient la o cerere actuala sau viitoare. 

Volatilitatea este remarcata la formatele greu adaptabile, dependenta de putini clienti sau de anumite contexte specifice de piata.

Top 3 lucruri de care ar trebui să țină cont un antreprenor român ce vrea să își scaleze afacerea.

In egala masura ca importanta, as mentiona tehnologia, echipa si optimizarea fluxurilor:

– tehnologie care sa ii sustina planurile de scalare

– echipa coordonata la nivel de obiectiv si echilibrata din perspectiva skills 

– simplificare si automatizare a fluxurilor operationale.

Lasă un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi făcută publică.

Ești gata să începi?

Ia legătura cu noi sau creează-ți un cont