Perspectivă asupra viitorului comerțului electronic B2X

Toată lumea vorbește despre digitalizare și cum comerțul electronic a cunoscut o creștere explosivă și continuă. În cadrul acestui mediu dinamic, înțelegerea tendințelor de piață devin esențiale pentru companiile din industria B2X (B2B și B2C). Aceste tendințe furnizează o perspectivă valoroasă asupra modului în care comerțul electronic va evolua în viitor și ce ar trebui să așteptăm în următorii ani. În acest articol, vom explora câteva dintre cele mai relevante tendințe de piață care își vor lăsa amprenta asupra viitorului comerțului electronic B2X.

1. Experiența utilizatorului este esențială

De câțiva ani, experiența de utilizare a platformei/website-ului se află în top 3 tendințe pentru a crește vânzările online. 

Prin experiență de utilizare (UX) ne referim la cum arată pagina web, cum este gândită acțiunea de a adăuga produse în coș, cum arată checkout-ul și altele. Jucătorii mari și foarte mari de pe piață investesc constant în îmbunătățirea website-ului și a aplicațiilor dedicate de smartphone. Cu cât experiența este mai naturală și ușoară pentru utilizator, cu atât va cumpăra mai mult și, cel mai important, recomanda website-ul tău mai departe.

Ce pot să fac dacă nu am bugete de cheltuit? 

Primul lucru pe care trebuie să îl îmbunătățești este cum arată și cum se încarcă website-ul tău pe smartphone. În prezent, cel puțin 79% dintre utilizatorii de telefoane mobile au făcut măcar o achiziție online în ultimele 6 luni. De altfel, peste 85% dintre români caută un magazin pe telefonul mobil, în urma unei discuții, reclame sau a unei recomandări.

Al doilea lucru pe care trebuie să îl îmbunătățești este viteza de încărcare a website-ului. Cu cât website-ul tău se încarcă mai rapid, cu atât crește rata de conversie. De ce crește rata de conversie dacă se încarcă mai rapid website-ul? Pentru că îi oferi clientului acces la toate produsele și serviciile tale, într-un timp mult mai scurt. Cu cât timpul de încărcare este mai scurt, cu atât clientul va fi curios să vadă ce alte opțiuni mai are pe website. Dacă se încarcă greu sau foarte greu, atunci clientul va fi frustrat și va închide website-ul. 

Pentru ambele opțiuni poți folosi următoarele resurse ca să înțelegi unde te afli și dacă trebuie să îmbunătățești ceva: 

https://pagespeed.web.dev/ – complet gratuit și securizat, oferit de Google;
https://newrelic.com/ – este o platformă freemium pe care o poți folosi gratuit;
https://www.uptrends.com/tools/website-speed-test – gratuit pentru 30 zile. 

2. Personalizarea este cheia succesului

Trecând de la abordările tradiționale de marketing la personalizarea ofertelor, comerțul electronic B2X va putea să ofere clienților produse și servicii relevante în funcție de preferințele și istoricul lor de cumpărături. Utilizând inteligența artificială și analiza datelor, poți anticipa nevoile clienților și poți livra conținut personalizat, pentru a crește loialitatea și satisfacția clientului. 

Cum pot să ofer o experiență personalizată clienților mei? 

Dezvoltarea unei astfel de soluții este extrem de costisitoare. Însă, poți folosi, cu încredere, serviciile oferite de Aqurate. Unul dintre cele mai promițătoare start-up-uri din România, care folosește ultimele tehnologii, precum inteligența artificială sau machine learning, pentru a crește conversiile cu până la 30%. 

3. e-Commerce-ul pe Facebook sau Instagram este deja o realitate

Trendul a pornit din China, unde în fața unei camere, un om face recenzii live la produse și le vinde prin Tik Tok. 

În prezent, poți vinde direct pe Facebook sau Instagram. În România această opțiune este încă neexploatată la potențialul ei maxim. Ceea ce înseamnă că, dacă ai un magazin online care vinde produse printr-un website, poți să-ți încarci lista de produse și de prețuri și să le vinzi direct pe social media. 

În concluzie, tehnologia este principalul creator de tendințe în e-commerce. Experiența cumpărătorului pe website-ul tău, personalizarea, inteligența artificială, joacă roluri esențiale în transformarea modului în care afacerea ta se dezvoltă. Dar mai ales, cum poți să îți crești vânzările într-un mod prin care să câștigi mai mult, în fiecare lună. 

Lasă un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi făcută publică.

Ești gata să începi?

Ia legătura cu noi sau creează-ți un cont