Din culisele e-commerce-ului este un proiect NETOPIA Payments prin care ne propunem să demonstrăm că succesul în business se atinge prin muncă, perseverență și determinare.
În această serie exclusivă de interviuri cu antreprenori și specialiștilor în e-commerce, facem o incursiune în mintea, viziunea și experiența celor care au reușit să se diferențieze, cu succes. Explorăm provocările pe care le-au întâmpinat, ce au învățat și la ce ar trebui să fii atent.
În acest interviu o descoperim pe Marina Popescu, General Manager la Floria.ro, jucător important pe piața de retail online și floristică.
Ce definește un business competitiv în 2023?
Cred că ultimii ani ne-au demonstrat că în business, competitivitatea stă în mare parte în agilitate și capacitatea de adaptare. Ritmul schimbărilor la care trebuie să facă față un business actual este de câteva ori mai mare decât acum chiar și 10 ani. Fiecare an este atipic, cu o înșiruire de „lebede negre”. Singura șansă este adaptarea ultra-rapidă.
Care sunt cele mai mari provocări întâmpinate în ultimii doi ani?
Titlul de „cele mai mari” e greu de acordat, pentru că au fost foarte multe provocări majore. Ca să numesc doar câteva, la nivel de mediu de afaceri, incertitudinea și schimbările legislative, inflația care s-a văzut la nivelul tuturor verticalelor și categoriilor de costuri, evoluția tehnologică fără precedent, mă refer aici la adopția AI.
În plus, la Floria ultimii doi ani au venit cu o schimbare necesară de platformă de eCommerce, tocmai pentru a ne permite să ne menținem agilitatea cu care suntem obișnuiți și pentru a face față ritmului alert al schimbărilor de care avem nevoie pentru a rămâne competitivi.
Cum consideri că a evoluat mediul de afaceri în ultimii ani în ceea ce privește e-commerce-ul și cum te-ai adaptat la aceste schimbări în cadrul afacerii tale?
Piața eCommerce din România a fost alimentată puternic de pandemie și de creșterea adopției tehnologiei de Internet și mobile. În sensul că dacă până în 2019 mergeam cu mașina, după 2020 am început să călătorim cu avionul. Și evident că apar și zone de turbulențe, unele chiar disruptive.
Dincolo de metaforă, în mod evident piața actuală e cu totul diferită de cea de acum 5 ani. Floria a fost mereu un pionier în online, noi am susținut încă de acum 10 ani idei și moduri operaționale care abia acum devin normă în retail. Plata prin card este un exemplu. La noi 90% dintre plățile de buchete de flori se fac prin card. La fel livrarea, în 2-4 ore de la plasarea comenzii, pe care noi ne-am asumat-o de la începuturi. Acum magazinele online abia încep să introducă opțiune de livrare ultra – rapidă.
Dar asta nu înseamnă că nu am avut nevoie să ne adaptăm, ci mai degrabă că având un oarecare avantaj, ne-am putut concentra mai mult pe experiența clienților pe site, pe calitatea serviciilor și pe loializare.
Care sunt principalele avantaje pe care le-ai obținut în urma dezvoltării și extinderii componentei de e-commerce în afacerea ta?
Floria face parte din categoria celor câteva branduri care au pornit din online către offline, nu invers. Noi suntem în continuare o companie online first, în sensul că deciziile de brand și business pleacă majoritar din strategia de online.
Care au fost cele mai mari provocări pe care le-ai întâmpinat în dezvoltarea și menținerea unei prezențe puternice pe piața online și cum le-ai depășit?
Provocările au fost destul de diferite în diverse faze de dezvoltare. La început, a fost provocarea de a câștiga încrederea clienților. Să arătăm că noi chiar livrăm în termenul specificat. Că florile și buchetele sunt proaspete și cu design diferit de ce puteai găsi la colțul străzii.
Apoi, am sesizat o creștere a numărului de florării online, deci am fi putut crede că avem de-a face cu o concurență mai puternică, dar real a fost o fază, pentru că multe nu au rezistat pe termen lung. Iar capacitatea lor operațională a rămas destul de redusă.
Floria s-a diferențiat prin servicii și calitate excepțională a florilor, dar mai ales livrare națională, oriunde în țară, în 2-4 ore. Avem pentru asta o rețea consolidată de florării partenere cu care reușim să păstrăm un standard ridicat de calitate.
Cum te-ai pregătit și cum ai gestionat procesul de extindere a afacerii tale în alte regiuni sau țări prin intermediul e-commerce-ului?
Modelul nostru de business presupune să ne parteneriem cu florării locale, care respectă standardul și designul buchetelor noastre, dar livrează local, foarte prompt. De-a lungul timpului s-a dovedit că relația cu ele este una win-win și așa am și reușit să creștem.
Același mecanism funcționează și pentru livrările internaționale, desigur pe un volum mai mic decât în țară.
Cum ai măsurat și evaluat succesul afacerii tale în mediul online și care au fost principalele indicatori de performanță pe care i-ai urmărit?
Ne uităm foarte mult la loializare, la recurență, pentru că acest indicator ne arată nu doar volumul posibil în viitor, dar reprezintă și un barometru al calității serviciilor și produselor noastre.
Apoi, ne-am propus să nu avem niciun an de scădere și în plus, să creștem peste creșterea pieței. Și în ultimii 10 ani, am crescut permanent, cu rate diferite, adaptate la contextul economic.
Cum crezi că tehnologia va influența și modela viitorul afacerii tale și care sunt planurile tale în ceea ce privește adoptarea de noi tehnologii și inovații?
Tehnologia a influențat dintotdeauna strategia Floria. Fiind o companie online first, am avut mereu inovația ca prioritate și am dorit să fim early adopters. Iar dezvoltarea platformei nu se oprește niciodată, e parte din ADN-ul nostru la Floria și o componentă importantă a strategiei de dezvoltare.
Acum privim către soluțiile AI, care cu siguranță își vor găsi multiple integrări pe site-ul nostru.
Care sunt indicatorii unui business solid la început de drum și care sunt indicatorii volatilității acestuia?
Aș zice că un proiect antreprenorial la început de drum, ca să fie privit ca business solid, ar trebui să aibă un plan de afaceri serios, o sursă de finanțare stabilă până devine profitabil, o propunere unică de valoare (USP), cerere sau nevoie potențială pe care o rezolvă și o echipă stabilă, câțiva oameni cu valori și idei aliniate, care pot construi.
Din perspectiva volabilității, un semnal negativ este instabilitatea veniturilor, dependența de puțini clienți, tehnologie învechită sau un mindset și cultură internă cu probleme -prea statice sau chiar toxice.
Top 3 lucruri de care ar trebui să țină cont un antreprenor român ce vrea să își scaleze afacerea.
Cred că ar trebui să-și analizeze afacerea din câteva perspective.
O dată, prin prisma capacității de adaptare -iar aici avem zona de tehnologie, inovație, oamenii din echipă, cultură organizațională. Schimbarea nu mai e negociabilă sau opțională, se întâmplă fie că vrem, fie că nu.
Să își cunoască eventualele vulnerabilități și să se pregătească pentru tratarea lor.
Apoi, să își analizeze cu atenție aversiunea la risc și, eventual, să își stabilească limitele din aceasta perspectivă, pentru a putea să acționeze într-un cadru cât mai clar. Dacă la nivel de context economic și social nu putem vorbi de claritate și stabilitate, măcar la nivel intern să existe o strategie clară.
Practic, important e să știi pe termen lung unde vrei să ajungi, iar pe drum să fii dispus să schimbi traseul în funcție de evoluția traficului.